De beste Americana-artiesten live in Meneer Frits

Hans is gestorven. Hans Sanders van Bots, van Cafe De Groot in Eindhoven, van de zondagmiddag concerten, van 'Zeven dagen lang' van 'Snotneus' van 'kom we pakken er nog een, en nog een, en nog een, ...'.
Hans die van de duvel niet bang was, brokkenmaker in de liefde. Hans die zo soepel kon zingen en gitaarspelen. Die, als je met hem samenspeelde, altijd zijn versterker wat harder dan jij had staan. Hans macho op het podium? Ja zeker!
En al die mooie liedjes in het Nederlands, lang voordat het mode werd. Inhoud en vorm samengebracht tot trefzekere regels die veel van het hedendaagse Nederlandstalige repertoire als prullaria naar de achtergrond verwijzen.

Ik zag hem voor het eerst in Helmond, begin 70, toen nog in de Zuid Nederlandse Fanfare wat later Bots zou worden. Intelligent, uitdagend, een beetje stout maar hypermuzikaal. Ik zag hem opnieuw in Cafe De Buut te Eindhoven midden jaren negentig waar hij solo en akoestisch inzette: 'Ik ben een opgewekt kind…'. En weer was er die betovering.

Hans was een warm pleitbezorger voor Ierse en Engelse folk wat leidde tot mooie folksessies bij hem in de kroeg, tot het Folkwoods festival, tot door hem met passie gezongen balladen, op een podium, aan de bar, in je oor, door het geluid van de disco heen, ...

Ik zie hem nu staan bij Petrus, aan de hemelpoort, Petrus overtuigend dat hij niet eeuwig portier kan blijven, dat het maar een rotbaan is, bouncer van God. Hij sleept hem mee naar bar 'Te Groot', schenkt hem vol en gaat Petrus overtuigen van de schoonheid van de Nederlandse taal en van de Ierse Bothy Band, de bespeelbaarheid van zijn laatst aangekochte gitaar. Robert Long komt om de hoek kijken. Herman Brood, aan het eind van de bar, slaakt een zucht van verlichting: eindelijk is er een gelijkwaardige siervogel vanuit het ondermaanse neergestreken tussen de sterren.
En dan heft Hans het glas en zingt, met natte ogen, 'Song for Ireland', zijn lijflied, en Petrus buigt zijn hoofd en iedereen is er stil van, galactisch stil.