De beste Americana-artiesten live in Meneer Frits

Het was in Venlo begin jaren tachtig waar wij met een curieus gezelschap, genaamd Bleistift, op de zomerparkfeesten speelden. Waar die trend van Duitse bandnamen vandaan kwam weet ik niet meer maar we waren wel consequent want het volgende new-wavebandje van ons zou Kugelschreiber heten.
Het optreden ging verschrikkelijk; de bandleden kwam net terug van vakantie en alle muzikale afspraken waren als een zonnebrandmiddel met een te lage factor voor de zon verdwenen. Het begin ging nog, maar na een paar nummers die zich als een foutenfestijn aaneenregen sloop de onzekerheid er in. Dit gaat niet goed, we gaan af!
Eenmaal backstage zaten wij, en vooral ik, als zanger/liedjesschrijver in zak en as. Wat nu?
Inmiddels was de volgende band aan het opbouwen. Ik zag dat mijn vriendin een meer dan gezonde belangstelling voor de drummer aan de dag legde. Ook dat nog, gesodeju met kerels.
Ik besloot te stoppen; met muziek, met haar, met alles!

Op dat moment liep met verende tred een kwieke Jan Akkerman door de kleedruimtes. Jan Akkerman was een held van ongewone proporties. Zijn band Focus had de kwaliteitsstandaard van de Nederlandse rock & roll naar een nagenoeg onbereikbare hoge lat getild.
Jan liep langs mij, keek eens, en vroeg met een lach: 'Hé collega, hoe ging jullie set?' Ik zei:'Het was een ramp'.... 'Hoezo?', vroeg Jan. 'Nou' zei ik, 'het leek wel alsof we alle akkoorden van achteren naar voren speelden'....
'Goh' zei Jan, 'dàt vind ik nou interessant. Dat wil ik nou ook wel eens proberen' en hij keek vorsend naar een denkbare horizon.
'Nou jongen, er is geen reden voor verdriet, je bent lekker vernieuwend bezig. Ga zo door!' en weg was ie, op naar het podium, om een blarende set 'Akkermanmuziek' uit zijn versterker te trekken.

Monter toog ik naar huis, met een ietwat pipse vriendin naast me: hier lag een belofte, hier lag een opdracht voor me klaar: vernieuwend bezig zijn! Mijn hoofd vulde zich andermaal met muzikale dromen.