De beste Americana-artiesten live in Meneer Frits

Ik, van het dorp, had als kind nog nooit klassieke muziek of toneel van dichtbij meegemaakt. Of ik moet een enkel stuk van de immer ambitieuze lokale harmonie meetellen en dat wat ooms en tantes tussen de schuifdeuren plachten te doen tijdens een verjaardag. De middelbare school zou daar verandering in brengen.

Zo zagen wij als klas in de Eindhovense schouwburg een stuk over hekserij en een veroordeelde priester in het Franse stadje Loudun. Het speelde zich af in de Middeleeuwen, maar het hele stuk lang lag er een dame op bed gedrapeerd met een ontblote dij. Wij jongens waren gebiologeerd door dit tafereel. Dat zoiets bestond!

Zo zag ik Daniël Wayenberg in Helmond het vijfde pianoconcert van Beethoven uitvoeren.
Ik kan de zindering die de inval van het stuk in de zaal en in ieder geval bij mij veroorzaakte nog navoelen. Dat zoiets bestond!

Zo zag ik een stuk van Lutoslavski, modern en moeilijk klassiek, uitgevoerd door het Brabants orkest. Het begon met een lange intro voor de contrabassen. Vier bassisten speelden op de toppen van hun concentratie en toen ging het fout. Eén van de musici raakte de draad kwijt en bracht daarmee twee anderen van de wijs. De meest ervaren man duwde door. Hein Jordans, de toenmalige dirigent, keek verontrust en vermanend naar de rechterhoek van het orkest. De schuldige had een kop als een pioen en viel stil. Dit  waren geen pinguïns met instrumenten, dit waren echte mensen. Dat dit kon!

Enige tijd later zag ik op hetzelfde podium een charismatische Bertus Borgers met zijn Mr. Albert Show. Een ongehoord originele en soulfulle band. Ik verpachtte mijn muzikale hart aan zijn 'Electronic Babe', maar…hij speelde op sokken, en wel van het soort dat mijn moeder hardnekkig op de rand van mijn ledikant bleef klaarleggen. Geitenwollen sokken. Dat zoiets bestond!