De beste Americana-artiesten live in Meneer Frits

Claude Bourbon woont in Portsmouth, aan de zuidkust van Engeland. Hij is een Fransman. Volgens de Engelsen dus een 'Frog'. En inderdaad, wanneer hij vroeger zijn blues lardeerde met zijn Frans/Engelse zang, kon je aan van alles denken. Aan het hese gehoest van een zeeleeuw, kikkergebrul of een astmatische gemankeerde, maar zeker niet aan de Amerikaanse blueshelden die Claude voor ogen had. Het was entertainment van een bijzondere soort.

Van het scheldwoord Frog heeft Claude zijn geuzennaam gemaakt. Zijn eigen, door zijn vrouw Mariëlle gerunde labeltje, heet Frog records. Op de posters stond vroeger ´A Frog plays the blues´.

Ik volg hem nu al een jaar of zes en de blues is veranderd; geëvolueerd naar iets wat moeilijk te vatten is. Hij leunt tegen klassieke muziek aan: folk, Spaanse tonen en ook nog wel blues. Zijn stijl is een amalgaam van delicaat gedoseerde invloeden en eigen vondsten dat de luisteraar meevoert naar een nieuw gevoel waar je de stickers Europees, betoverend, werelds en hypnotiserend op kan plakken. De man speelt fabelachtig gitaar.

Claude, een goeie kerel maar stug en niet bepaald een prater, heeft een symfonische binnenwereld, waar hij zelf nog als een bezoeker in rondwaart. Het is spannend als hij speelt.

Zijn geheime wapen is zijn vrouw Mariëlle. Als zij een zaal belt, dan pakt haar Franse Engels wel heel goed uit. Een charme-offensief waar geen Engelsman nee tegen kan zeggen. Menig clubeigenaar heb ik over haar horen verzuchten: 'Mariëlle, she's impossible to resist.'

Ik speelde zelf een paar jaar geleden in Portsmouth. De club heette de Bulfrog Blues club. De dag na het concert waren er speedbootraces op de Solent, de zee tussen Portsmouth en het eiland White. Een oorverdovend lawaai brulde door de stad.

Toen we wegreden uit Portsmouth, verdween het gebrul langzaam naar de achtergrond. En verdomd, eenmaal buiten de stad klonk het als. Ja, zowaar! Een vijver met kikkers, een paddenpoel.

Claude Bourbon speelde op 12 maart 2007 in Meneer Frits.